Friday, 3 May 2013

Janji Ditepati, Bukan Manifesto Murahan

Lebih satu dekad yang lalu, penulis masih ingat, antara keluhan penduduk awal yang diarahkan paksa berpindah dan mendiami kuaters di Putrajaya ialah masalah infrastruktur yang masih belum siap. Ramai yang merungut dengan ketiadaan pasar awam, kedai runcit, pusat membeli belah, padang bola awam, surau yang kecil dan satu-satunya masjid ialah Masjid Putra serta parking yang tidak mencukupi. Ketika itu juga, kepimpinan BN sedang menghadapi masalah getir dengan serangan matawang ringgit dan reformasi yang digerakkan oleh Anwar Ibrahim.

UMNO ditubuhkan kerana dipercayai oleh penduduk Putrajaya, mampu untuk menjadi wadah dan mendengar rintihan suara rakyat memenuhi desakan mereka. 2002 merupakan tempoh awal penajaan UMNO Putrajaya. Arwah Hj. Fadhil merupakan Setiausaha UMNO Bahagian pertama yang bertungkus lumus menubuhkan UMNO Putrajaya, dibimbing oleh Tengku Adnan sebagai Ketua Bahagian. PRU 11, tahun 2004 Tengku Adnan telah menang dengan bergaya mengalahkan calon dari KeADILan. Sejak dari itu, wakil rakyat BN telah mengotakan janji dan memenuhi hampir 100 peratus apa yang dikehendaki oleh masyarakat Putrajaya. Sekiranya anda tidak percaya, penulis minta penghuni atau penduduk baru Putrajaya sekarang ini, carilah buku-buku laporan tahunan UMNO Bahagian Putrajaya, Wanita, Pemuda dan Puteri. Buku laporan berkenaan merekodkan segala desakan akar umbi UMNO Putrajaya seperti masalah parking, sekolah agama, surau, masjid, padang bola, futsal, sewa gerai, kuaters, rumah dal pelbagai lagi.

Menariknya, seperti yang telah penulis nyatakan di atas, hampir kesemua desakan yang dibawakan oleh ahli UMNO telah direalisasikan oleh wakil rakyat BN. Penggal pertama, Tengku Adnan telah dilantik sebagai menteri dan penggal kedua sebagai SU Agong UMNO. Kedudukan beliau membolehkan semua keluhan rakyat Putrajaya dibisikkan terus ketelinga Presiden UMNO yang juga Perdana Menteri. Pun begitu, prosedur pembangunan tetap diikuti dengan Perbadanan Putrajaya menjadi penyelaras dengan peruntukan serta pelantikan kontraktor diuruskan oleh Bhg. Kontrak Perbadanan Putrajaya tanpa campur tangan politik. Ini boleh disahkan oleh Tan Sri Samsudin mantan Presiden PPj.

Persepsi buruk terhadap kerajaan BN disegarkan oleh pembangkang di Putrajaya melalui kuliah-kuliah agama di surau-surau pada setiap hari. Ini adalah strategi halus ustaz-ustaz ini yang sambil memberi kuliah, mereka "mencari makan" juga (bukan semua). Sambil menyelam, minum air. YDP PAS Putrajaya sekarang, mula rapat dan berjinak-jinak dengan pegawai-pegawai Perbadanan Putrajaya sejak tahun 1998 lagi dengan menyampaikan kuliah di surau Pejabat PPj lama di Presint 14. Akhirnya dapat juga gerai No.1 di Medan Selera Presint 8. Mereka ini hipokrit, mengata UMNO koronism dan pelbagai lagi tohmahan, tetapi dengan serban tinggi juga mereka mengambil kesempatan...Hanya Allah sahaja yang mengetahui niat dan isi hati mereka, antara Tengku Adnan dan Husam Musa, belum tentu yang selalu memakai kopiah putih itu masuk syurga terlebih dahulu.

Kepada rakan pengundi Parlimen Putrajaya, apabila memegang kertas undi esok, pangkahlah kotak yang di sebelah atas bersebelahan nama Tengku Adnan Tengku Mansor dan gambar dacing. Bulan dan dacing di dalam kertas undi tidak punya warna. Tiada warna biru atau hijau di dalam kertas undi. Begitulah tamsilan di alam akhirat, tiada nanti warna hijau dipakai di padang mahsyar. Pilihlah nama yang di atas, nombor wahid dan bukan yang di bawah. Insyallah, kita akan terus dirahmati Allah.

No comments:

Post a Comment